Sportfolio App gratis proberen met jouw klas?
Pilot aanvragen

Hoe ziet de lay-out van de activiteitenbouwer eruit?

Laatst geupdate op: 
12
-
12
-
2024
Met de activiteitenbouwer kunnen docenten met de administrator rol zelf activiteiten bouwen en aanpassen. Dit geeft jullie als vakgroep de vrijheid om de Sportfolio App precies zo in te richten als jullie dat willen. Je kunt zelf bepalen welke activiteiten leerlingen moeten afronden (bijvoorbeeld beweegactiviteiten zoals handstand of duurloop, eindbeoordelingen, of regelactiviteiten zoals het vervullen van scheidsrechter taken of het helpen opbouwen/afbreken van de gymzaal) én hoe deze activiteiten eruit moeten zien. Dit kan variëren van alleen een video maken van de beweging, het invullen van een rubric, tot het beantwoorden van reflectievragen, of een combinatie hiervan. In dit artikel lees je hoe de activiteitenbouwer eruitziet.
Wil je meer weten over het daadwerkelijk bouwen van een activiteit? Lees dan het artikel: 'Hoe bouw je een activiteit in de activiteitenbouwer?' (komt binnenkort).

Hoe kom je in de activiteitenbouwer?

Om in de activiteitenbouwer te komen, log je in op de docentenomgeving van de Sportfolio App via beheer.sportfolioapp.nl. Klik vervolgens in het linkermenu op Activiteiten en selecteer een bestaande activiteit of maak een nieuwe activiteit aan.

Zodra je op de activiteit hebt geklikt, opent de activiteitenbouwer en kun je aan de slag. De activiteitenbouwer bestaat uit drie onderdelen:

  1. De menubalk bovenaan.
  2. Het hoofdgedeelte waar je de activiteit bouwt.
  3. De balk aan de rechterkant waar je instellingen kunt aanpassen.

De menubalk bovenaan

De menubalk bovenaan de activiteitenbouwer bevat:

  • Opslaan knop: Links in de menubalk zie je de knop Opslaan. Je wijzigingen worden pas opgeslagen als je hierop klikt. Het systeem slaat niet automatisch op om te voorkomen dat je per ongeluk ongewenste wijzigingen doorvoert aan activiteiten die leerlingen al zien in de leerling omgeving.
  • Laatst bewerkt: Rechts in de menubalk zie je de datum en tijd waarop de activiteit voor het laatst is aangepast. Dit helpt je om te zien wanneer de laatste wijzigingen zijn doorgevoerd.

Het hoofdgedeelte: Activiteit bouwen

Dit is het belangrijkste deel van de activiteitenbouwer. Hier stel je de activiteit samen:

  • Titel en subtitel: Bovenaan kun je een titel en subtitel toevoegen. Ook kun je een kleur kiezen die boven de activiteit wordt weergegeven in de leerling omgeving.
  • Subactiviteiten toevoegen: Onder de titel staat het kopje Subactiviteiten met een plusje. Hier kun je andere activiteiten als subactiviteit koppelen, waardoor je lagen creëert in de leerling omgeving. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een activiteit "Turnen" hebt, met subactiviteiten zoals "Handstand", "Hurksprong" etc.
  • Stappen toevoegen: Onder de subactiviteiten kun je stappen toevoegen aan de activiteit. Klik hiervoor op de knop Toevoegen aan stappen. Er verschijnt een drop-down menu met verschillende stap mogelijkheden, zoals een video, rubric, formulier of bestandsupload. Wanneer je een stap toevoegt, verschijnt deze in de activiteitenbouwer en kun je deze verder personaliseren. Zo bouw je de activiteit stap voor stap op.

De rechterbalk: Instellingen van de activiteit

Aan de rechterkant van de activiteitenbouwer staat de instellingen balk. Hier kun je verschillende onderdelen van de activiteit bekijken en aanpassen:

  • Afbeelding: Voeg een afbeelding toe die bovenaan de activiteit in de leerling omgeving wordt getoond.
  • Vak: Hier zie je aan welk vak de activiteit is gekoppeld. Je kunt het vak wijzigen zolang de activiteit niet gekoppeld is aan een groep, subactiviteiten heeft of zelf als subactiviteit is gekoppeld.
  • Omschrijving: Als deze knop aan staat kun je in het hoofdgedeelte bovenaan de activiteit een omschrijving toevoegen. Deze omschrijving wordt boven de stappen in de leerling omgeving getoond.
  • Tags: Voeg tags toe om de activiteit makkelijker terug te vinden in de activiteitenlijst van de docenten omgeving.
  • Gekoppelde groepen: Hier kun je de activiteit koppelen aan groepen.
Goed om te weten: een activiteit kan slechts op één manier worden gekoppeld:
- óf als 'hoofdactiviteit' aan een groep
- óf als subactiviteit aan een andere activiteit
Is een activiteit al aan een andere activiteit gekoppeld als subactiviteit? Dan is het niet meer mogelijk om deze activiteit ook nog direct aan een groep te koppelen, en is het onderdeel "Gekoppelde groepen" niet zichtbaar.

Wanneer je in het hoofdgedeelte op een stap klikt die je hebt toegevoegd, verandert de inhoud van de rechterbalk en krijg je instellingen te zien die je voor de geselecteerde stap kunt aanpassen

Samenvattend

De activiteitenbouwer bestaat uit drie delen: de menubalk, het hoofdgedeelte waar je de activiteit bouwt en de rechterbalk voor instellingen. In de menubalk kun je wijzigingen opslaan en de laatst bewerkte datum zien. Het hoofdgedeelte gebruik je om titels, subactiviteiten en stappen toe te voegen en te bewerken. Met de rechterbalk beheer je de basisinstellingen zoals afbeeldingen, groepen en tags.

Wil je meer weten over specifieke stapmogelijkheden? Bekijk de volgende artikelen:

  • Hoe werkt de stapmogelijkheid: tekst? (komt binnenkort)
  • Hoe werkt de stapmogelijkheid: afbeelding? (komt binnenkort)
  • Hoe werkt de stapmogelijkheid: video? (komt binnenkort)
  • Hoe werkt de stapmogelijkheid: documenten? (komt binnenkort)
  • Hoe werkt de stapmogelijkheid: links? (komt binnenkort)
  • Hoe werkt de stapmogelijkheid: formulier? (komt binnenkort)
  • Hoe werkt de stapmogelijkheid: bestandsupload? (komt binnenkort)
  • Hoe werkt de stapmogelijkheid: rubric? (komt binnenkort)

Klik hier om het bestand te downloaden:  

Blijf leren over dit onderwerp

Geen handleidingen gevonden
We hebben (nog) geen handleiding over dit onderwerp. Vraag het onderwerp aan via onze chat widget.
Algemeen
Reset
Omgeving
Reset
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.