Met de Sportfolio App kun je het leerproces van leerlingen inzichtelijk te maken. Door video's van leerlingen te vergelijken, bijvoorbeeld een nulmeting en een eindmeting, kun je duidelijk laten zien wat de leerling in de loop van de tijd heeft geleerd. Om dit mogelijk te maken, is de functionaliteit 'Video's vergelijken' ingebouwd, waarbij de video's die leerlingen hebben ingeleverd naast elkaar kunnen worden afgespeeld, zowel versneld als vertraagd.
Hoe werkt de 'Video's vergelijken'-functionaliteit?
Vanaf het moment dat een leerling twee of meer video's heeft ingeleverd bij een activiteit, kun je deze video's naast elkaar zetten en vergelijken. Volg deze stappen om de video's te vergelijken:
Ga naar de Matrix: Log in op de docentenomgeving van de Sportfolio App via beheer.sportfolioapp.nl. Klik vervolgens in het linkermenu op Matrix.
Open de 'Side-peek' (zijbalk): Klik op een bolletje in de Matrix om de resultaten van een leerling te bekijken in de side-peek (zijbalk). Als de leerling twee of meer video's heeft ingeleverd voor die activiteit, zie je rechtsboven de knop Video's vergelijken verschijnen. Zie je deze knop niet, dan betekent dit dat er nog geen twee video's zijn ingeleverd.
Vergelijk de video's: Klik op de knop Video's vergelijken. Er verschijnt een pop-up waarin de video's naast elkaar staan. Je kunt de video's los van elkaar afspelen door op een video te klikken, of je kunt ze tegelijkertijd afspelen door bovenaan op de knop Play/Pauze te klikken.
Aanpassen van de afspeelsnelheid: Je kunt de video's ook sneller of langzamer afspelen. Dit doe je door op de knoppen Langzaam, Normaal, of Snel te klikken.
Synchroniseren van video's: Als de video's niet even lang duren, kun je ze aanpassen zodat ze op het juiste moment starten. Dit doe je door bij een van de video's de schuifregelaar te verplaatsen naar het moment waarop je deze wilt laten beginnen. Vervolgens kun je op Play/Pauze klikken om beide video's op de gewenste punten te starten, waardoor je de bewegingen van de leerling goed synchroon kunt vergelijken.
Deze functionaliteit kan bijvoorbeeld goed gebruikt worden aan het einde van een lessenreeks. Het is leuk en leerzaam om de video's van de nulmeting en eindmeting op het grote scherm in de gymzaal te tonen. Zo kunnen leerlingen zelf zien hoeveel vooruitgang ze hebben geboekt, en kun je als docent dieper ingaan op de verbeteringen.